Reklama
  • Środa, 4 marca 2015 (15:05)

    Racuszki z makiem

Składniki na ok. 15 sztuk: 2 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, ¼ szklanki suchego maku, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 2 dag świeżych drożdży, olej do smażenia np. słonecznikowy lub rzepakowy

1. Do rondelka wlej mleko, delikatnie podgrzej. Następnie dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj, by się rozpuściły. Do miski przesiej mąkę, dodaj mak oraz cukier, wymieszaj łyżką.

Reklama

Dodaj jajka oraz mleko z drożdżami, wymieszaj mikserem (ciasto ma dosyć gęstą konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by ciasto wyrosło.

2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, łyżką kładź niewielkie porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuszki podawaj z miodem, dżemem, jogurtem naturalnym, domową konfiturą, owocami, posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.

Rada: Można również przygotować zdrowszą wersję placuszków. Do miski wsyp 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, dodaj 15 dag naturalnego serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki suchego maku, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 jajko.

Całość wymieszaj mikserem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na 1 placuszek). Smaż z dwóch stron na złoto.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 100 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:sztuka | rada | Ca | z | MAK | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.