Reklama
  • Wtorek, 15 marca 2016 (11:05)

    Racuszki z owocami

Składniki: 50 dag mrożonych truskawek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kisielu truskawkowego, 4 łyżki likieru migdałowego, 4 łyżki masła, 1 i 1/3 szklanki mąki , łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder , 2 jajka, szklanka mleka, olej, sól, bita śmietana.

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z połową cukru. Wrzuć truskawki, gotuj 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do garnka. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Gdy wystygnie, wlej likier. Stop masło i wystudź.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i resztą cukru. Wbij jajka, wlej masło i mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Mocno rozgrzej małą patelnię. Posmaruj ją niewielką ilością oleju, wlej ciasto i usmaż grube naleśniki.

Reklama

Placki posmaruj bitą śmietaną i zalej sosem truskawkowym. Układaj jeden na drugim i posyp cukrem pudrem.

Na żywo
Więcej na temat:racuszki | placki

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.