Reklama
  • Piątek, 17 kwietnia 2015 (08:00)

    Rolada z brukselką

Składniki: 25 dag ziemniaków, 25 dag brukselki, 25 dag boczku wędzonego, 3 jajka, pół szklanki śmietany, 10 dag startego żółtego sera, 40 dag ciasta francuskiego, jajko, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i podgotuj. Następnie odcedź, ostudź i pokrój w plastry. Brukselki przekrój na pół i sparz we wrzątku. Boczek pokrój w kostkę i włóż do misy. Dodaj ziemniaki, brukselki, 2 jajka wymieszane ze śmietaną oraz starty ser. Wsyp sól, pieprz i ostrożnie połącz.

Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokątny placek i rozłóż na nim nadzienie. Ciasto złóż, dociśnij i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Roladę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj resztą jajka i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180° C przez około 35 minut.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:rolada | ciasto | ziemniaki | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.