Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Ryżowa zapiekanka z szynką

Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25 g + 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ryż wsyp do garnka i zalej zimną wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, gotuj ok. 20 min. W drugim garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól, wrzuć groszek na 2-3 min a następnie odcedź. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Reklama

2. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem (1 łyżka). Do miseczki wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wystudzony ryż wymieszaj z groszkiem. Połowę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch wyrównaj łyżką, posyp połową startego sera i połóż 3 plasterki szynki. Na to wyłóż drugą część ryżu, posyp pozostałym serem, rozłóż pozostałą szynkę. Całość zalej masą mleczno-jajeczną.

Na wierzchu rozłóż pozostałe masło pokrojone w plasterki. Piecz 30-35 min. w temp. 180°C. Rada: Zamiast szynki do ryżu można dodać przesmażoną rybę lub pierś z kurczaka. Świetnie będzie też pasować kukurydza konserwowa lub pokrojona w kostkę świeża papryka.

Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 300 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.