Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:51)

    Sajgonki z warzywami i kurczakiem

Po zawinięciu farszu odłóż sajgonki na 15 minut, by nieco przeschły. Dzięki temu szybciej usmażą się na złoty kolor. Podawaj przekrojone na pół.

Składniki: mrożonka „Mieszanka chińska” (marchew, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby moon), pierś kurczaka, opak. makaronu ryżowego, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, papryczka chilli, pęczek dymki, sok z cytryny, 3/4 litra oleju, papier ryżowy, sól, pieprz

Reklama

Przygotuj farsz. Warzywa podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy zmiękną, dorzuć pokrojoną pierś kurczaka. Podduś 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Dymkę ze szczypiorkiem oraz papryczkę chilli opłucz, posiekaj, dodaj do farszu. Dopraw sokiem z cytryny do smaku i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. (Uwaga! W tym czasie nastaw wodę na makaron do następnego dania i przygotuj składniki). Gdy makaron będzie miękki, osącz na sitku i pokrój. Dodaj do farszu i smaż jeszcze minutę. Odstaw farsz, by ostygł.

Krążki papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie. Poczekaj, aż nasiąkną. Rozłóż je na ściereczce (wchłonie nadmiar wody), na połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki nadzienia. Przykryj brzegiem krążka, następnie zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi i całość zwiń. Smaż sajgonki na oleju na złoty kolor (ok. 10 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Olivia
Więcej na temat:sajgonki | makaron | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.