Reklama
  • Czwartek, 7 października 2010 (10:37)

    Salzburski omlet serowy

Pikantna wersja słynnego dania.

Zdjęcie

Salzburski serowy Kaiserschmarrn (omlet cesarski) /Smacznego
Salzburski serowy Kaiserschmarrn (omlet cesarski)
/Smacznego

Składniki na 2 porcje:

- 30 g. wędzonego boczku,

- 75 g sera Moosbacher,

Reklama

- 40 g masła,

- 2 jajka,

- 100 ml mleka,

- 3 łyżki chudego twarożku,

- sól,

- 100 g. mąki,

- masło do smażenia,

- 100 g roszponki,

- jabłko,

- łyżka oleju,

- łyżka octu ziołowego,

- pieprz,

- szczypta cukru

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę i trochę podsmażyć. Ser zetrzeć, 20 g. masła stopić. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, twarożek szczyptę soli i mąkę dobrze wymieszać, dodać roztopione masło, ser i boczek. Wmieszać pianę z białek. Pozostałe masło roztopić na patelni. Ciasto wlać na patelnię i na słabym ogniu smażyć 8-10 minut (raz obrócić). Pod koniec ciasto porozrywać dwoma widelcami i jeszcze raz obrócić.

Olej i ocet wymieszać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Roszponkę i pokrojone w słupki jabłko wymieszać z sosem. Podawać do Kaiserschmarrnu.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1600 kJ/ 380 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • 6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.