Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:34)

    Smażony ser z pomidorami

Szybkie danie.

Składniki na 5 porcji: 75 dag tłustego białego sera twarogowego (lub mozzarelli, lub twardej fety), 1 szklanka drobno tartej bułki, 2 jajka, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół (oregano, rozmaryn, koperek lub pietruszka), 20 dag pomidorków koktajlowych, olej do smażenia, łyżeczka mieszanki suszonych ziół (np. do sałatek, prowansalskich lub połączona suszona bazylia z oregano), oliwa z oliwek.

Reklama

Ewentualnie:

2 łyżki czarnych oliwek z zalewy bez pestek.

Przygotowanie:

1. Na sporej patelni rozgrzej olej. Ser biały pokrój na grube w plastry (1,5-2 cm grubości) i odłóż. Jajka umyj i rozbij na talerz, dodaj sól oraz pieprz i roztrzep je z przyprawami. Plastry twarogu panieruj najpierw w jajku, potem w drobno tartej bułce.

2. Ser układaj na patelni na rozgrzanym tłuszczu i smaż szybko z obu stron na złoty kolor, bez przykrycia.

3. Pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki. Smażony ser prosto z patelni przekładaj na talerze, na nich układaj plastry pomidorków koktajlowych, lekko oprósz je suszonymi ziołami, solą, pieprzem, skrop oliwą z oliwek.

4. Smażony ser podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepły, udekorowany gałązkami świeżych ziół. Jeśli lubisz czarne oliwki, osącz je wcześniej z zalewy, posiekaj drobno i posyp nimi pomidorki.

5. Ser panierowany podawaj jako samodzielne danie z ulubionym sosem.

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 400 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.