Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (11:05)

    Soczysta karkówka z patelni

Składniki na 3 porcje Zakupy podstawowe: 3 grube plastry karkówki, 3 łyżki smalcu Marynata: 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, szczypta rozmarynu, szczypta czosnku niedźwiedziego dodatki: 6 ziemniaków średniej wielkości, 2 pomidory (poza sezonem wykorzystuję krojone pomidory z puszki), 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka kolendry, 1 zielona papryczka chili, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek

Reklama

1. Składniki marynaty mieszam. Smaruję nią umyte, osuszone papierowym ręcznikiem plastry karkówki.

Przykrywam je folią spożywczą, chowam do lodówki na 2 godz.

2. W tym czasie ziemniaki obieram, kroję na ćwiartki. Skrapiam oliwą, przyprawiam solą i pieprzem. Układam na blasze z piekarnika.

Piekę ok. 1 godz. w 180 st. Sparzone, obrane pomidory siekam razem z obraną cebulą, chili i kolendrą. Salsę doprawiam oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.

3. Na patelni mocno rozgrzewam smalec. Smażę mięso na dużym ogniu po 2 min z każdej strony. Kotlety podaję z salsą oraz ziemniakami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:marynata | zakupy | marynaty

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Puszka czerwonej fasoli • cukinia • 2 cebule • 1/3 pęczka natki pietruszki • 3-4 łyżki mąki • jajko • czosnek granulowany • cząber • ostra papryka w proszku • olej • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.