Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (15:00)

    Szakszuka

Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu pomidorowego i keczupu, 4 jajka, sól, pieprz, papryka słodka, cukier, olej do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki.

Reklama

1 Warzywa umyć. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek, posiekać drobniutko. Ciecierzycę odcedzić.

2 Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na dużej patelni na 1 łyżce oleju, dodać paprykę, cukinię, chili, pomidory z puszki wraz z zalewą, ciecierzycę, koncentrat, keczup. Całość dobrze wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz szczyptą cukru. Dusić ok. 10 min.

3 W sosie zrobić cztery wgłębienia łyżką, w każde wbić po 1 jajku, patelnię przykryć pokrywką. Gdy białka zetną się, szakszuka gotowa. Danie podawać posypane posiekaną natką.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.