Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Sznycle wiedeńskie

Składniki: 1 op. mrożonych frytek, 4 sznycle cielęce, 3 łyżki mąki, szczypiorek, 1 duże jajko, pół szklanki bułki tartej, 3 łyżki oleju, 6 łyżek masła, 1 cytryna, sól, pieprz, kilka listków sałaty, keczup.

1 Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wsyp frytki. Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor według przepisu na opakowaniu.

Reklama

2 Sznycle cielęce opłucz, osusz, przykryj folią spożywczą. Rozbij na grubość 4-5 mm. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Jajko delikatnie rozkłóć widelcem. Na talerz wysyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej z połową masła.

3 Obtoczone w mące sznycle zanurzaj w jajku i panieruj w bułce tartej (nie dociskaj panierki). Wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor, potrząsając co pewien czas patelnią. Następnie przewróć mięso na drugą stronę.

4 Na przesmażonych z jednej strony sznyclach rozłóż resztę masła. Smaż jeszcze kilka minut, aż druga strona się zrumieni. Gotowe sznycle rozłóż na talerze. Posyp posiekanym szczypiorkiem, obłóż plasterkami cytryny.

Podawaj razem z upieczonymi frytkami, opłukanymi i osuszonymi liśćmi sałaty oraz keczupem.

czas ok. 35 min; porcja – 420 kcal, cena 5 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.