Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Szpinak z krewetkami

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, olej, 6 dag masła, 30 dag ryżu, 150 ml białego wina, cytryna, 1 l bulionu, 5 dag parmezanu, 40 dag szpinaku, 16 krewetek, sól, pieprz, liście szałwii.

Reklama

1 Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła z 2 łyżkami oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień.

2 Dodaj ryż, wymieszaj. Chwilę smaż razem, a następnie zalej ryż białym winem. Gotuj, mieszając, aż alkohol odparuje. Cały czas mieszając, wlewaj po chochelce gorącego bulionu (może być z kostki). Gotuj do miękkości ryżu.

3 Parmezan zetrzyj na tarce. 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do ryżu. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz kilka umytych i posiekanych listków szałwii. Dodaj pozostałe masło.

4 Liście szpinaku przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, odetnij ogonki. Większe liście posiekaj. Dodaj do ryżu. Całość starannie wymieszaj i zdejmij z ognia.

5 Krewetki oczyść, obsmaż na 2-3 łyżkach oleju. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj do ryżu razem z sosem z patelni. Danie posyp resztą parmezanu.

Świat kobiety
Więcej na temat:szpinak | szpinak | parmezan | Li | z | cebula | danie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 20 dag makaronu nitki • 2 jajka • 2 łyżki mąki • słodka papryka zielona i czerwona • 1/2 papryczki chilli • 15 dag sera żółtego • pomidor • cebula • 2 ząbki czosnku • olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.