Reklama
  • Piątek, 12 sierpnia 2016 (13:00)

    Tortilla ziemniaczana z natką i szczypiorkiem

Składniki dla 4 osób: 4 ziemniaki • 6 jajek • 3 łyżki śmietany 18 proc. • 15 dag żółtego sera • pęczek szczypiorku • pół pęczka natki pietruszki • 2 cebule dymki • olej • sól • pieprz.

1 Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie. Pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj ziemniaki, zrumień.

2 Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, śmietanę, ser starty na tarce o dużych oczkach, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Przypraw do smaku, wymieszaj.

Reklama

3 Na podsmażoną cebulę i ziemniaki wylej masę jajeczną, smaż, aż się zetnie. Zsuń na talerz, przewróć na drugą stronę, smaż kilka minut, aż się zarumieni. Gotową tortillę podziel na porcje, dekoruj natką pietruszki. Możesz ją podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy kuskus • 2 buraki • 2 łyżki oleju • 40 dag groszku • 10 dag parmezanu • 3 łyżki masła • 3 nitki szafranu • szczypta kurkumy • sól pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.