Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:06)

    Warzywne risotto z kapuścianą surówką

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, 1 papryka, 1 por, czosnek, pół puszki kukurydzy, oliwa, 3 marchewki, 2 laski kiełbasy, sól, pieprz, 1 szkl. bulionu, 5 dag sera, 1 kapusta pekińs., natka, cebula, 2 jabłka.

1 Ryż ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Oczyść i drobno posiekaj czerwoną paprykę. Por (białą część) umyj, pokrój w krążki. Kukurydzę osącz. Obierz i zetrzyj na tarce 1 marchewkę.

2 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przesmaż por i marchewkę. Dodaj pokrojoną kiełbasę, a po chwili kukurydzę i paprykę. Wsyp ugotowany ryż, wlej bulion. Duś 5 min.

Reklama

3 Gotowe risotto dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Wymieszaj z 2 łyżkami posiekanej natki. Rozłóż na talerze, posyp startym serem.

4 Pozostałe marchewki obierz, zetrzyj na tarce. Poszatkuj małą kapustę pekińską. Obierz i pokrój w kostkę cebulę i jabłka. Składniki surówki wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Podaj do risotto.

czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal, cena 5 zł

Karolina Bojaczuk z Łukowa

Świat kobiety
Więcej na temat:z | risotto

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy kuskus • 2 buraki • 2 łyżki oleju • 40 dag groszku • 10 dag parmezanu • 3 łyżki masła • 3 nitki szafranu • szczypta kurkumy • sól pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.