Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:05)

    Wątróbka po włosku

Składniki na 6 porcji: 60 dag wątróbki wieprzowej, po 3 łyżki mąki i oleju, 1 cebula, 200 ml bulionu, 2 kolorowe papryki, chili, kawałek pora, 3 ząbki czosnku, po kilka liści białej i czerwonej kapusty, 1 pomarańcza, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Wątróbkę wieprzową opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na koniec pokrój mięso na nieduże kawałki.

2. Przygotowaną wątróbkę umieść w misce, oprósz mąką oraz pieprzem (nie sól!). W rondlu lub dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Cebulę obierz i grubo poszatkuj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przesmaż na złoty kolor.

Reklama

3. Gdy cebula się zezłoci, dodaj obtoczone w mące kawałki wątróbki. Smaż razem, mieszając, aż podroby się przyrumienią. Wlej bulion. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wątróbka zrobi się miękka.

4. Kolorowe papryki umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na kawałki. Posiekaj oczyszczone chili. Umyj kawałek pora, pokrój w krążki. Obrany czosnek posiekaj. Opłucz i poszatkuj kilka liści kapusty. Warzywa dodaj do wątróbki. Duś razem jeszcze 10-15 minut.

5. Na koniec gotowe danie skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej pomarańczy (możesz też dodać odrobinę otartej skórki). Dopraw do smaku solą i, w razie potrzeby, pieprzem.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.