-
Środa, 23 marca 2016 (08:05)
Wątróbka smażona z jabłkiem
Składniki na 6 porcji: • pół kg wątróbki wieprzowej • 2 kwaskowe jabłka • paczka frytek • sól • pieprz • szczypta cynamonu • olej • zioła do dekoracji.
1. Wątróbkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na cienkie plastry.
2. Na patelni mocno rozgrzej olej, zmniejsz płomień i wrzuć podroby. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Zdejmij z patelni.
3. Z umytych jabłek oderwij ogonki i wydrąż gniazda nasienne. Potnij je w plastry, po czym podsmaż na tłuszczu po wątróbce. Gdy owoce lekko zmiękną, ponownie dodaj podroby i chwilę razem podgrzewaj.
4. We frytownicy lub na głębokiej patelni, w dużej ilości oleju usmaż frytki. Podawaj z wątróbką i jabłkiem.

Czytaj również
Zobacz również
-
6 dużych pomidorów, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 1 mała cukinia, 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka musztardy miodowej, ziołowa... więcej
Twój komentarz może być pierwszy