Reklama
  • Poniedziałek, 28 kwietnia 2014 (10:05)

    Włoska zapiekanka warzywna

Składniki na 4 porcje: 1 brokuł, 300 g kalafiora, 4 pomidory, masło do formy, mielona czerwona papryka, pieprz, suszone oregano, 150 g sera żółtego, sól, 50 g masła.

Kalafiora i brokuła oczyścić, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Na wrzątek wrzucić różyczki, gotować kilka minut (brokuły krócej), by pozostały jędrne. Odcedzić na sitku.

Reklama

Ser żółty zetrzeć na tarce. Żaroodporną foremkę wysmarować masłem. Ułożyć różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Oprószyć oregano, mieloną papryką oraz pieprzem. Posypać startym serem.

Na wierzchu poukła dać wiórki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 20 minut. Od razu serwować – solo albo jako dodatek do mielonych kotletów.

Życie na gorąco
Więcej na temat:ser | zapiekanka | sery

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.