Reklama
  • Wtorek, 1 lipca 2014 (10:00)

    Wyśmienite kurki w śmietanie

Składniki na 4 porcje: 30 dag kurek, 1 średnia cebula, 2 łyżki masła, 300 ml kwaśnej śmietany do zupy lub śmietanki kremówki 30 proc., 1 pęczek koperku, sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę a następnie osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.

2. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut.

Gdy grzyby zaczną puszczać wodę, rondel przykryj pokrywką. Całość duś na małym ogniu 10-15 minut.

Po tym czasie dodaj śmietanę lub śmietankę oraz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 5-8 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Tak przygotowany sos można wykorzystać do makaronu, naleśników, placków ziemniaczanych, a także jako dodatek do smażonego mięsa lub pieczonego łososia. Można go też podawać z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.

Przygotowanie: 40 min Porcja: 370 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:kurki | kurek

Zobacz również

  • Wątróbka  słodko-kwaśna

    Składniki: 70 dag wątróbek drobiowych, 5 dag rodzynek, 2 duże cebule, łyżeczka miodu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, 4 łyżki oliwy, ok. 200 ml wody, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.