Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Zapiekanka gulaszowa

Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki + 420 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 żółtko, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz mą- ką (2 łyżki). Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w grube plastry. Marchewki pokrój w dużą kostkę 2. Do rondla wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela, podgrzej. Na 2-3 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do bulionu.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Wrzuć pieczarki, smaż aż odparuje cały płyn. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze ok. 5 minut. Przełóż do bulionu, gotuj na średnim ogniu ok. 90 min, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekany szczypior.

3. Do pozostałej mąki dodaj masło oraz 1 łyżeczkę soli. Zagnieć jednolite ciasto, stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody. Włóż do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszym kawałkiem wylep dno oraz boki żaroodpornego naczynia, wysyp bułką tartą. Włóż gulasz.

Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 730 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.