Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (10:00)

    Zapiekanka ryżowo-pomidorowa

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, 0,5 kg pomidorów, 2 gomółki sera mozzarella, pół szklanki śmietany 30%, 2 jajka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła plus masło do wysmarowania formy, kilka gałązek bazylii, sól, pieprz

1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać ryż i chwilę prażyć, zalać 2 szklankami wody, doprawić solą i pieprzem. Ugotować i przestudzić. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki.

2. Do ryżu dodać śmietanę wymieszaną z jajkami. Przełożyć całość do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć pomidory i ser. 3. Zapiekać w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 25 min. Podawać z listkami bazylii.

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Twoje Imperium
Więcej na temat:zapiekanka | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg młodych małych ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 10 dag tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól morska, pieprz świeżo mielony, przyprawa do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.