Reklama
  • Czwartek, 4 lutego 2016 (13:05)

    Zapiekanka z chleba

Składniki: ● 4 grube kromki czerstwego chleba ● 1 średni kalafior ● 1 por ● 20 dag pieczonego mięsa ● 5 dag tartego żółtego sera ● 2 łyżki masła ● 2 jajka ● 1/2 szklanki mleka ● 1/2 szklanki śmietany kremówki ● gałka muszkatołowa ● tymianek ● sól ● pieprz.

1 Kalafior opłucz i podziel na różyczki. Ugotuj go w osolonym wrzątku. Pora oczyść i pokrój w grube plasterki. Chleb i mięso pokrój na kawałki.

Reklama

2 Pora przesmaż na maśle. Dodaj kalafiora, chleb i mięso. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przełóż do formy żaroodpornej.

3 Jajka roztrzep z mlekiem. Zalej składniki w formie. Posyp serem i tymiankiem. Piecz 25 minut w 180°C.

Takie jest życie
Więcej na temat:zapiekanka | jaja | chleb | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.