Reklama
  • Piątek, 11 września 2015 (13:06)

    Zapiekanka z cukinią

4 średniej wielkości cukinie, 4 cebule, 35 dag wędliny w plasterkach (np. szynki, boczku, kiełbasy krakowskiej), 8 dużych dojrzałych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, suszona bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz.

Reklama

1 Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pomidory. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut. Przypraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem.

2 Cukinie oczyść, cebulę obierz. Warzywa pokrój w plasterki. Posyp solą, pieprzem i odrobiną ziół. Ułóż rzędami w formie na przemian z wędliną. Zalej sosem pomidorowym. Piecz ok. 35 minut w temp. 190°C.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże cebule, 1 duża cukinia, 3 czerwone papryki, 1 słoik ciecierzycy w zalewie, 1 papryczka chili, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.