Reklama
  • Poniedziałek, 30 marca 2015 (12:05)

    Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 8 dużych ziemniaków, 3 średnie cebule, 20 dag kiełbasy, np. śląskiej lub podwawelskiej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, gęstego jogurtu typu greckiego lub kwaśnej śmietany 18 proc., 5 dag startego żółtego sera, np. gouda, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1-2 łyżki oleju, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól ją i włóż ziemniaki. Gotuj aż zmiękną. Odcedź i wystudź. Następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Cebulę oraz kiełbasę pokrój w talarki.

2. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj mleko, jogurt lub śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, krótko przesmaż.

Reklama

3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na spód naczynia wyłóż połowę pokrojonych w plastry ziemniaków, posyp je tymiankiem. Na nich ułóż cebulę, plasterki kiełbasy i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość zalej masą jajeczną. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z zapiekanką, piecz ok. 30 min. Podawaj z ulubioną surówką, keczupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 410 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:zapiekanka | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki: brokuł średniej wielkości , 20 dag mąki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 10 dag sera żółtego, świeżo zmielony pieprz, sól, olej do smażenia, natka pietruszki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.