Reklama
  • Poniedziałek, 29 sierpnia 2016 (13:05)

    Ziemniaki pod zieloną pierzyną

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg młodych małych ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 10 dag tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól morska, pieprz świeżo mielony, przyprawa do ziemniaków.

1. Ziemniaki wyszorować lub oskrobać, podgotować (ok. 15 minut) w osolonym wrzątku, odcedzić.

Reklama

2. Natkę pietruszki umyć, oddzielić liście od łodyg, drobno je posiekać.

3. Czosnek obrać, rozetrzeć, wrzucić na dużą patelnię z rozgrzanym olejem (uważać, by się nie przypalił), dodać ziemniaki, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków (ok. 1 łyżeczka), posypać natką i parmezanem, dokładnie wymieszać, przykryć.

Gdy parmezan zacznie się rozpuszczać, danie zdjąć z ognia i roz łożyć na talerzach.

Nasza rada

Z młodych ziemniaków nie musisz zdzierać dokładnie skórki. Poza tym podpieczona na patelni przyjemnie chrupie.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.