Reklama
  • Poniedziałek, 3 grudnia 2007 (13:07)

    Ziemniaki w boczku - w pół godziny

Proste danie, doskonały smak.

Zdjęcie

/Foody.pl
/Foody.pl

Składniki na 4 porcje

12-15 ziemniaków średniej i równej wielkości,
boczek wędzony w plasterkach (po jednym plasterku na każdy ziemniak),
1 duża, czerwona, słodka papryka,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
masło,
sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie 30 min.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Muszą być ugotowane, ale nierozpadające się. W tym czasie cebulę oraz czosnek obrać i razem z papryką pokroić na grube plasterki. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem, wyłożyć w nim kawałki cebuli, papryki oraz czosnku. Następnie lekko obgotowane ziemniaki owinąć plasterkami boczku i wyłożyć do naczynia. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, kefir (400 ml), cukier puder, sól, 20 dag mąki, 1 łyżeczka sody spożywczej, 3 jabłka, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana (36-procentowa), cynamon, dżem malinowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.